ŁOSOŚ Z POREM W SOSIE WINNYM


Składniki

  • 1,5 kg filetów z łososia ze skórką
  • 2 pory (białe części)
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

Składniki na sos

  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml kremowej śmietany
  • 50 dag masła
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 1/2 cytryny
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

  • Filety oczyścić, osuszyć, pokroić na porcje według uznania, posypać solą i pieprzem, odstawić na około 30 minut, smażyć na rozgrzanym oleju około 1 minuty skórką do dołu, odwrócić i smażyć około 1 minuty z drugiej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Obsmażone filety przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Pory (białe części) oczyścić, umyć, pokroić ukośnie w plastry grubości około 1 cm, wrzucić do osolonego wrzątku wody, zblanszować Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, przelać zimna wodą, odstawić.
  • Sos; (przygotować wcześniej przed podaniem ryby), wino zagotować z posiekaną szalotką, gotować do czasu, aż wino odparuje do około 1/2 objętości, zmniejszyć ogień, cały czas mieszając powoli dodać śmietanę, a następnie masło, uważać aby nie doprowadzić sosu do wrzenia, mieszać, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawić na 2 – 3 godziny.
  • Filety ułożyć na półmisku skórką do góry, obłożyć plastrami pora, polać dekoracyjnie podgrzanym sosem, przybrać gałązkami koperku, podawać na zimno lub ciepło.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące wina ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]